Wednesday, February 4, 2009

::SEKOLAH vs IPT::

mm...bile diperhatikan..
mmg ade pro and contra di antara zaman persekolahan dan zaman universiti.
semakin besar semakin bagus?atau semakin besar semakin teruk?
ade yang berhijrah ke arah kebaikan..
dan ade yang x..jom kita tgok..

mintak izin keluar kelas

sekolah:
"Teacher, may I go out?"

ipt :
gedegang!!!! bunyi pintu kuliah ade org nak kuar..
entah nk gi toilet,entah nk g beli makanan,
nk jumpa makwe/pakwe,
nk draw duit kat bank jap.
nk tepon..
atau nk hisap rokok.. heheh

ucap pemulaan selamat

sekolah:
semua bangun!! assalamualaikum cikgu!!

ipt:
pensyarah masuk..
"ok selamat pagi semua.. assalamualaikum"..bla..bla..
student masa tu ade yang tengah lentok pun ade..
xsedar pun lecturer masuk.. hahaha

siapa yang tunggu siapa?

sekolah:
eh cikgu datang la.. cepat masuk kelas!!!

ipt:
lecturer dah mengajar setengah jam da kat depan..
nah..segerombolan datang bru masuk kuliah..
lecturer xkisah pun.. lantak la..
hehe..

uniform

sekolah:
biasalah baju sekolah..ade ahli biasa.. pengawas..pustakawan..pengawas pusat sumber.
baju ko-kurikulum lak wajib pakai..kalau x kena denda round padang.. hehe..

ipt:
yang lelaki baju t-shirt sempoi da la... selipar jepun.. ala.. bukan ade org marah pun..
yang pempuan lak ada yang bergaya..kadang mengalah lecturer..
xkenal yang mana satu lecturer atau student.
dan y slumbernya xmalu pakai seksi-meksi.. huh..

kerja sekolah vs assignment

sekolah:
kerja sekolah mesti siapkan kalau x cikgu denda.. malu beb..
kalau boleh nk siapkan masa subjek cikgu tu jugak..

ipt
ala lantakla..assgnment prof nk minggu dpan..bulan depan..
last minit.."weih ko da siap lum assignmet? aku nk pinjam"..
pastu si kwn y satu lagi ni dengar ape lagi.. "nk pinjam lepas kau"..
hahaha..pinjaman berantai namanya..

rujukan

sekolah:
buku rujukan ade yang cikgu belikan atau mak ayah..
beli suratkhabar DIDIK la..bagus2!!

ipt:
xyah beli..buang duit je..haha
cari kat internet dah berlambak..
pastu gi library kita fotostat.. fuhh..jimat duit..
hihi

beg

sekolah:
macam2 bentuk..ade superman.. spiderman..
dan siap boleh heret lagi..
balik rumah sengal bahu galas beg yang berat tuh..

ipt:
kadang2 xbw beg pun..
kertas n pensil da cukup..huhu..
tp kebanyakan bwk fail n pencil case je..

waktu

sekolah:
pukul 6 pg bagun smbhyg subuh..
terus mandi bersiap2 pergi sekolah..
7.30 kalau lambt sampai pengawas ambil nama..huhu

ipt:
kuliah start kul 9/10 dan ade yang start ptg..
kdg2 tula student ramai smbahyang subuh dinasour..
dan ade juga xsmyang langsung..adoi..

hari guru

sekolah:
"cikgu, selamat hari guru!"
macam2 hadiah yang cikgu dapat dari murid2 diorang..
cikgu bukan nk hadiah mahal2 pun..
cikgu rasa amat dihargai walaupun murid memberi sebatang pen.

ipt:
"eh..bile hari guru xsedar pun"..
"ala xyah ucapla..hari guru..bukan hari pensyarah.." hehe
tp ade juga y xlupa just ucap melalui emel or sms je..

p/s:
okla satakat tu saje yang terlintas di fikiran..
nnti kalau ade lagi sy add..hehe
tapi ade jugak pelajar ipt bukan mcm tu..huhu..

1 comment:

S90 said...

setuju dgn idea kamu..