Wednesday, January 28, 2009

peminta sedekah



mm...peminta sedekah..??
mmg byk sekarang org y meminta sedekah sekarang ni..

Dia orang ni hidup kais pagi makan pagi, kais petang makan petang. Sangat kesian sampaikan diherdik dan dihina oleh orang lain bila pergi meminta sedekah. Sedangkan dia orang ni cuma nak makan untuk alas perut pun jadi la. Ada pulak yang nak tanggung anak-anak kecik lagi. Kalau tinggalkan anak-anak tu untuk pergi kerja, siapa yang nak jaga budak-budak tu..

dan ada juga y peminta sedekah ini dr kalangan OKU...hmm..kat trganu ni byk juga kalau dilihat di pasar2 malam...pasar payang..
tp yang buruknya kadang2 diorang mencacatkan pemandangan jika ada pelancong asing kn..
tp tula dipikir2 mmg kesian..tgn y memberi labih baik dr y menerima kn..

tp y aku duk geram nih..time org y sama masuk laman rumah..pastu buat muka seposen..
mcm2 alasan y diberi..

1.
kump. peminta sedekah dr kalangan org asing..entahla mcm bangladesh..
dibawanya anak-beranak..merayu2 minta sedekah.. alasannye nk byar bil hospital anak..
aik...bil hospital? hospital kerajaan free je kn.. itu xpe..kasi la jugak duit...
tp pelik y dah trm duit tu dah pergi..y ahli keluarga die ni xgerak lg..
pelik juga
rupanya...nk duit lagi..amboi!!!sedapnya die...ingt dah kasi duit td diorang lehla share..
sbb stu kuarga kn...ni xleh jadik ni...kalau 10 org ahli kuarga die x ke best diorang leh jd millionaire hasil minta sedekah rumah org..hik..hik..tp tulah.. kalau xkasi..mmg xgerak tau.. kasila jugak..adoi...biarlah.. tp kump ni mmg dah aku kenal da muka diorang ni... sama je tiap kali dtg..

2.
y ni kes tipah tertipu..
haha..dtg sorg pemuda berpakaian biasa memberi salam nk duit dtg dari jauh..
jalan kaki..
n beri alasan y plg kelakar..
sakit perut..heheh
tp tula ayah aku kasi juga..
rupa2 nya bile dah kuar.. lalu motor RXZ rempit depan rumah..
laa..penipu besar rupenya....sakit perut konon.. jln kaki.. haprak!!!
tipah tertipu!!!

golongan2 gini sebenarnya y menghancurkan negara..
diorang tu bukan ape..
mls kerja...ade keupayaan dan kemampuan boleh kerja tp nk minta simpati org..
lainla kalau mmg btul2 susah..
sbb diorang tau sebenarnya rakyat malaysia sbnrnya pemurah kn...

tp dulu my mum citer.. org minta sedekah dulu biasanya dr golongan muallaf.
pastu org dulu2 xkasi duit.. tp diorang kasi beras..pelik jugak kan.
tp ade syarat pulak..
muallaf tu mesti bc ayat2 quran dulu bru pass nk amik beras..
hape lg..mmg muallaf dulu slalu hafal la ayat2 quran..even Al-Fatihah pun boleh pass mintak sedekah..
tp diorang ni juga mencemarkan nama baik ISLAM sebenarnya..
dulu time jd cina.. kaya-raya.. leh jd tauke besar..
tp bile dah msuk ISLAM... xnk berusaha..jd peminta sedekah... adoi..
hmm....teruk betul.. tp ade juga y sesetengah muallaf tu mmg betul2 susah..
dibuang keluarga n xde pekerjaan... y tu mmg xdpt disangkalkan lg...

so, pada y pernah berpura2 miskin or cacat tu bercita2 nk jadi peminta sedekah tu buangkan tabiat tu..berusahalah..nescaya ALLAH akan tunjukkan jalannya.
Bak kata orang, hendak seribu daya, taknak seribu dalih.

3 comments:

fahmi latiff said...

a'kum

hai mimie... jumpa lagi kiter yer di blogger... artikel yang sangat menarik..... :)

fahmi nak kongsikan pengalaman fahmi plak.... :)

dulu2 la guru2 fahmi selalu berpesan kat fahmi dan pesanan ni selalu tergiang2 di telinga.... macam baru tadi jer guru2 fahmi pesan walaupun dah bertahun-tahun lamanya..... :)

pesan guru fahmi...berbunyi begini... :)

"mi kalau mu jumpa nga ore mintak sedekah mu kena bagi dengan hati yg ikhlas ... :) walaupun ada yg mengambil kesempatan untuk menipu mu .. fahmi.. :) kadang2 yg datang minta sedekah tu mungkin jelmaan malaikat... heheheh :)kadang2 tuhan nak uji kesabaran mu fahmi... :)mu bagi la setakat termampu... :)tak pe mu bagi jer..."

ooo pasal jelmaan malaikat tu fahmi tak pasti dan tak tahu maksud tersurat dan tersirat so minta tolong jgn salah faham... mungkin kontrovesi skit... fahmi mintak maaf... jgn tanya fahmi maksudnya fahmi tak tahu... cuma itu adalah pesanan guru2 fahmi.... :)

tapi bila fahmi bagi sedekah... yg paling best bila dia doakan fahmi murah rezeki... tu yg seronoknyer...

sorry mimie jgn salah faham.... hehehe... selamat kembali dari bercuti.... :)

cik_mimie said...

heheh..
yela mmg hati kene ikhlas masa beri sedekah..
tp cuma kena berhati2 kpd y jelas berpura2 menipu dan mengambil kesempatan..
ade skali tuh sorang pemuda selekeh dtg..memberi salam..
mak ayah mimi xde tau kat rumah..mimi xjwb slm n sorokkn diri sbb takut..
last2 die rs mcm xde org kat rumah..
terus die kebas bateri kereta y tersadai kat laman rumah...n terus lari naik motor..adoi...bhaya betoi..nasib xberlaku ape2 y lebih menakutkan..
mcm2 org skrg kn..

ala fahmi..mimie xcuti g mane2 pun..
just bz ckit cri keje..heheh..
kalau fahmi ade maklumat ttg keje...share ngan kiter ek..heheh
tq :)

DrSam said...

salam,

kadang-kadang peminta sedekah ni seperti ada persatuan atau pertubuhan terancang pula.

saya pun berprinsip seperti sdr Fahmi. Saya selalu bersedekah dengan niat yang ikhlas, kalau pengemis itu menipu, itu antara dia dengan Allah.